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Consultation Questions 

 
Question 1(a): Is paragraph 9 clear and easy to understand? (please tick) 
 
Yes No 
  

 
Question 1(b): Do you agree with the waiving of charging circumstances as set 
out in paragraph 9? (please tick) 
 
Yes No 
  

 
Question 1(c): If you do not agree with the waiving of charging circumstances 
as set out in paragraph 9, please state your reasons below: 
 

Comments 

 
Question 2(a): Are you content with the examples of support to carers and 
young carers, as set out in paragraph 10, where charges will be waived? 
(please tick) 
 

Comments  

 
Question 2(b): If you are not content, please state your reasons below: 
 

Comments 

 
Question 2(c): Are there further examples that you would like to add? (please 
tick) 
 
Yes No 
  

 
Question 2(d): If there are further examples that you would like to include in 
the list, please state these below and also set out your reasons for suggesting 
their inclusion.  
 
Comments: 
The examples with a catch-all phrase ‘not limited to’ is appropriate for guidance, 
though not legislation given the potential for very individualised circumstances. 
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Question 3(a): Do you agree with the exceptional circumstances set out in 
paragraphs 12 (with examples) and 13 about support to carers to help pay for 
driving lessons and taxi fares? (please tick) 
 
Yes No 
  

 
Question 3(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
Comments: 
If the person requires to go to hospital then there will be hospital transport/health 
funded transport provision.  There is existing provision for people eligible for 
ambulance transport to receive it free and there is also provision for repayment of 
bus and, in exceptional circumstances, taxis again if they meet criteria.' 
 

 
Question 4(a): Do you agree with the waiving of charges as set out in 
paragraphs 14 and 15 with regard to short breaks? (please tick) 
 
Yes No 
  

 
Question 4(b): If you do not agree, please set out your reasons below: 
 
Comments: 
We wonder about the potential for confusion and in equity.  For example, if the 
carer is funded to take a break away from home the break and replacement carer 
will have charges waived.  If the individual takes the break away from home to 
enable the carer to have a break at home then there will be a charge to the 
individual.  Although we agree in principle with the waiving of charges for carers it 
has the potential to be difficult to administer for local authorities and a deterrent to 
providing support unless it is much clearer. 

 
Question 5(a):  Do you agree with the position set out in paragraph 16 that 
when the carer and cared-for person take a break together, then as well as 
waiving the cost of the break for the carer, the additional costs of the break to 
enable the break to take place will also be met by the local authority? (please 
tick) 
 
Yes No 
  

 
Question 5(b): If you do not agree, please state your reasons below: 
 
Comments: 
This is too broad a direction and open to different interpretations.  It could be 
assumed that whatever the holiday chosen the local authority is required to pay for 
it.  In the context of SDS there should be an adequate resource provided to meet 
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the outcomes of both carer and supported person.  The charging of the supported 
person in this circumstance would be appropriate. 

 
Question 6(a): Do you agree with the position set out in paragraphs 17 and 18 
that local authorities will waive the cost of replacement care when they provide 
or commission replacement care in circumstances when others cannot 
provide replacement care free of charge? (please tick)  
 
Yes No 
  

 
Question 6(b): If you do not agree with the position, please set out your 
reasons below: 
 

Comments 

 
Question 7: Do you have any additional comments?  If so, please use the 
space below to provide these further comments.  Local authorities may wish to 
comment on any financial consequences arising from the Regulations.  If so, 
please set out estimates of anticipated support to be provided to carers and 
cost estimates. 
 

Comments 

 
Question 8: Do you have any comments on the draft Regulations as set out in 
this Annex A?  If so, please use the space below to set out these comments: 
 

Comments 

 
Thank you for completing this consultation.  Please return your completed 
‘Respondent Information Form’ and this ‘Consultation Response Form’ to 
alun.ellis@scotland.gsi.gov.uk by Wednesday 10th July 2013. 
 
 
 


